Kváskový chléb bez rozkvasu

Je to můj nejpoužívanější recept. Mám jej ráda hlavně z toho důvodu, že spotřebuji přebytečný kvásek. Částečný podíl celozrnné mouky dodá chlebu na chuti a trvanlivosti (vydrží déle měkký), chlebová mouka dodá chlebu na objemu (těsto dobře kyne)

Potřebujete:
90 g žitného kvásku
340 g vody
100 g žitné mouky
150 g celozrnné pšeničné mouky
200 g chlebové pšeničné mouky (T650)
1 lžička sladěnky nebo medu (nemusí být)
1 lžička soli
kmín dle chuti

Postup:
Všechny suroviny smíchejte najednou v robotu, rychlost 1, čas 3-4 minuty.
Uhnětené těsto přeložte do olejem vymazané plastové nádoby, mísy, atp., přikryjte víkem nebo igelitem a nechejte kynout. Těsto každých 45 minut přeložte. Překládejte tak dlouho, dokud nebude těsto vykynuté na téměř dvojnásobek.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku, stočte a vložte tou hezčí stranou dolů do ošatky.
Celou ošatku dejte do většího igelitového sáčku, nebo do plastové krabice s víkem tak, aby se igelit či víko nedotýkali těsta.

Takto nechte kynout buď při pokojové teplotě cca 1,5 hodiny, nebo vložte do lednice, kde těsto kyne podstatně déle, v závislosti na teplotě v lednici (může to být 8-15 hodin, někdy i více, je potřeba to vyzkoušet).

Rozpalte troubu na maximum, nejméně půl hodiny, a to i s plechem nebo hrncem, ve kterém budete chléb péct. Moje trouba má max. teplotu 260 stupňů, ale mohou mít méně.
Po nahřátí trouby ponechejte teplotu na 250 stupních, horní a dolní ohřev. Těsto vyklopte na pečící papír a i s papírem jej vložte na rozpálený plech, nebo do hrnce s víkem. Pro lepší vlastnosti chleba stříkněte do hrnce pod pečící papír trošku vody, nebo vložte kostku ledu. Máte-li chléb na plechu, nalijte 1 deci vody na druhý plech, který dáte na dno trouby hned při jejím zapnutí (spolu s plechem na chléb).
Po 20 minutách otevřete troubu, aby odešla pára, sundejte víko z hrnce nebo vytáhněte plech ze dna trouby, na který jste stříkli vodu, snižte teplotu na 200 stupňů a dopékejte ještě 25 minut.

Po upečení chléb nechejte chladnout na mřížce do úplného vystydnutí (může trvat až 3 hodiny).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *