Pečením chleba se dá významně ušetřit!

Pro co nejčastěji chodíme do obchodu?
– pro pečivo, to dá rozum

Koupíme opravdu jen to pečivo, když nic dalšího nepotřebujeme?
– no ruku na srdce, když mají jogurty v akci, koupím jich rovnou víc…,a honí mě mlsná, koupím si něco na zub…, a když už jsem tu…koupím toto a tamto… a rázem stojí pečivo pětistovku!

Všimli jste si, že když jdete na větší nákup, míváte seznam a těch věcí navíc zas tolik nekoupíte? Já to tedy tak mám! Tedy rozhodně jich koupím méně jednou týdně, než dvakrát či třikrát. Teď už jsem v nakupováním o krok dál a snažím se intervaly nákupů ještě více „natahovat“.

Věřte nebo ne, ale od doby, co si peču vlastní chléb, ušetřím. A to i přesto, že na chléb používám i velmi drahé mouky, mleté na kameni, takže jsou mnohem výživnější, než běžná hladká mouka. Takže kromě úspor je obrovským bonusem nutriční hodnota pečiva.

A jak na to? Není to těžké, stačí voda, mouka, sůl…, a …KVÁSEK!

Nebojte se, že to nezvládnete. I úplní začátečníci se to naučili a dnes si vychutnávají vlastní chléb k nedělní snídani.
a další úspora, která by vás nenapadla…! K takto dobrému chlebu totiž stačí jen máslo a med, nebo kousek sýra, obyčejného škvarkového sádla či jiné dobroty, a máte z něj skutečnou delikatesu. Nemusíte chléb zaplácat spoustou ingrediencí a chléb mít jen jako „nosič“ dalších příloh, místo nosiče chuti.

Spočítejme cenu domácího chleba při použití celozrnné mouky, mleté na kameni (dražší varianta):
– lžička kvásku (zůstane vám z posledního pečení)
– voda
– 200 g celozrnné mouky = při ceně 85,- Kč za kilogram (a to už je fakt drahá mouka) vás stojí 17,- Kč
– 100 g žitné chlebové mouky = při ceně cca 30,- Kč za kilogram zaplatíte 3,- Kč
– 150 g pšeničné chlebové mouky = při ceně cca 25,- Kč za kilogram zaplatíte 3,75 Kč
– elektrická energie (spočítáno za mou stávající cenu energií) = cca 6,- Kč
– lžička kmínu…řekněme 1,- Kč?

CELKEM za 1 pecen skvělého chleba vlastní výroby cca 30,-Kč

Neváhejte a přijďte se to taky naučit. Pořádám kurzy s malými skupinkami účastníků (maximálně 6 osob) a v podmínkách, které má většina z nás ve své kuchyni. Nepoužívám žádné průmyslové stroje, pece, nic takového. Mám domácí elektrickou troubu, kuchyňský robot ETA, nebo vařečku. Všechno co se na kurzu naučíte můžete ihned vyzkoušet u sebe doma.

Těším se na vás v Ateliéru Kupa v Českém Těšíně!

Publikováno v Blog