Polévka z rajčat a červené čočky

Rychlá,
chutná,
prostě skvělá!

Podělím se s vámi o svůj nejoblíbenější recept, který má tři úžasné vlastnosti:

  • málo nádobí
  • málo surovin
  • spousta jídla

Připrav si:

  • mrkev (2ks) nastrouhat
  • celer (1/4 bulvy) nastrouhat
  • cibule – na kostičky
  • dva stroužky česneku nakrájet na plátky
  • máslo a olivový olej (po 2 polévkové lžíce)

Všechno to dej do jednoho hrnce a míchej tak dlouho až se to začne trochu připalovat.

Přidej vodu (asi 1 litr), dvě pořádné hrsti červené čočky a plechovku rajčat (nebo si nakrájej čerstvá, je lepší je i oloupat – lehce nařízni slupku do kříže a polej vařící vodou, pak to jde lépe).
Přiveď k varu, osol, přikryj poklicí a nechej lehce bublat 10 minut.

Dochuť solí a česnekem dle chuti.
Podávej s nastrouhaným sýrem (ideálně parmazán) a chlebem

Takže si to shrneme:

  • Málo nádobí – hrnec, vařečka, nůž, prkénko, struhadlo (lze nahradit nožem)
  • Málo surovin – běžně dostupná levná zelenina, máslo, olej, čočka
  • Spousta jídla – je to syté, v pohodě 6 porcí, výborná i na druhý den.

Tip na závěr:

Nemažte se s tím. Neberte recepty tak vážně. Zeptejte se babiček, jak co vaří!
Nejspíš řeknou: „trochu toho, trochu toho…, a je to!“

Takže, ať se daří, když se vaří!
😊

Pokud máte chuť naučit se péct vlastní kváskový chléb, jeden z kurzů pro začátečníky je již 13. září! Bližší informace zde.